wersja polska
english version

GlyKoPeel

Kwas glikolowy

Należy do alfa-hydroksykwasów (AHA), jest związkiem chemicznie czystym, spełniającym wymogi Farmakologicznej Kontroli Jakości, o stałym pH zapewniającym jego bezpieczeństwo i skuteczność. Dzięki małym rozmiarom cząsteczek, kwas glikolowy łatwo przechodzi przez skórę, ponadto, ponadto roztworze GlyKoPeel równomierna penetracja kwasu zapewniona jest przez jego połączenie z glikolem propylenowym. Kwas glikolowy posiada silne właściwości złuszczające, zmniejsza grubość przerośniętej warstwy rogowej naskórka poprzez osłabianie wiązań pomiędzy keratynocytami.
Kwas glikolowy eliminuje zaskórniki, penetruje w głąb mieszków włosowych gdzie rozkłada międzykomórkowe substancje cementujące, usuwa i zapobiega powstawaniu mas rogowych tworzących zaskórnik hamując w ten sposób rozwój trądzika. Kwas glikolowy, po wniknięciu w głąb skóry, stymuluje fibroblasty zwiększając syntezę kolagenu, elastyny i glikozaminoglikanów (GAG). Wspomaga przepuszczalność naskórka i dynamikę penetracji przez naskórek czynników depigmentacyjnych i witamin.
Kwas glikolowy poprawia kondycję skóry poprzez: redukcję drobnych i większych zmarszczek, łagodzenie objawów trądziku, obkurczanie porów skórnych, usuwanie przebarwień, zwiększanie tonusu tkankowego tkankowego stymulację mikrokrążenia skórnego.

Kwas kojowy

Jest naturalnym związkiem wytwarzanym przez niektóre grzyby z rodzaju Aspergillus i Penicillium. Kwas ten jest silnym czynnikiem depigmentacyjnym zmniejszającym syntezę melaniny poprzez hamowanie aktywności i syntezy tyrozynazy w komórkach. W roztworze peelingi GlyKoPeel kwas kojowy na stężenie 5%.

Ekstrakt z Mącznicy Lekarskiej

Jest to hydroglikolowy ekstrakt z liści Mącznicy lekarskiej. Liście zawierają głównie - arbutynę (glukozyd hydrochinonu) ulegającą hydrolizie do glukozy i hydrochinonu, - f;awonoidy, kwas jabłkowy i cytrynowy).
Hydrochinon jest znany jako najlepszy związek depigmentacyjny. Hamuje syntezę tyrozynazy (enzymu biorącego udział w syntezie melaniny).

Ekstrakt z Morwy Białej

Uzyskiwany jest z odmiany japońskiej, Kokuso 21 (wykorzystywanej w hodowli jedwabników). Jego najważniejsze składniki to triterpenoidy i pochodne fenyloflawonowe mające działanie przeciwzapalne i hamujące aktywność tyrozynazy. Ekstrak z Morwy Białej jednocześnie wychwytuje wolne rodniki i działa jako anty-oksydant: niszczy i zapobiega powstawaniu niestabilnych cząsteczek, odpowiedzialnych za reakcje łańcuchowe powodujące dezorganizację na poziomie komórkowym. Chroni w ten sposób skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wyciąg z Morwy Białej stymuluje fosforyzację białek dostarczających komórce niezbędną do funkcjonowania energię. Hamuje również działanie fosfodiesteraz rozkładających cAMP (bierze udział w procesach metabolicznych komórki, jego synteza zmniejsza się w miarę starzenia się skóry).

Dermatologiczno-kosmetyczne właściwości ekstraktu wynikają z bogatej zawartości flawonoidów, działających ochronnie na skórę poprzez:

  • hamowanie aktywności kolagenozy i elastaza - odpowiedzialnych za degradację tkanki łącznej,
  • stymulację syntezy kolagenu,
  • ochronę kapilar

Wyciąg z Morwy Białej wzmacnia aktywność komórkową przyczyniając się do regeneracji skóry. Wzmacnia i polepsza jej elastyczność, ma podstawowe znaczenie w ochronie skóry i hamowaniu procesów starzenia.

Witaminy

Witaminy odgrywają ważną rolę w ochronie, przebudowie i regeneracji skóry. Wzmacniają działanie peelingu GlyKoPeel.

Witamina A jest jednym z najbardziej skutecznych czynników przeciwdziałających starzeniu się skóry. Proces ten charakteryzuje się zmniejszeniem odnowy komórkowej oraz spadkiem aktywności enzymatycznej. Witamina A przeciwdziała temu pobudzając podziały komórkowe, reguluje procesy wzrostu i funkcjonowania komórek naskórka - zapobiega zmniejszaniu się jego grubości. Pomaga chronić skórę przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych. Poprawia stan skóry suchej, łagodzi zaczerwienienia.

Witamina C jest niezbędna w procesie hydroksylacji proloiny i lizany prowadzącej do powstania hydroksylizyny i hydroksyproliny - aminokwasów niezbędnych niezbędnych syntezie kolagenu, stymuluje ponadto metabolizm komórkowy oraz aktywuje fibroblasty. Poprawia jędrność kondycję skóry. Witamina C jest skutecznym anty-oksydantem; wiąże wolne rodniki i dostarcza atomy wodoru niezbędne do transformacji pro-kolagenu w kolagen. Witamina C (kwas askorbinowy)jest znany ze swoich właściwości rozjaśniających, zapobiega powstawaniu nadmiaru melaniny poprzez hamowanie auto-oksydacji DOPA w dopaminę.

Witamina E ma działanie przeciw-utleniające, chroni tkanki przed działaniem szkodliwych czynników pochodzenia zewnętrznego i wewnętrznego (powstających powstających procesach metabolicznych). Zabezpiecza błony komórkowe przed niszczącym działaniem wolnych rodników na lipidy błonowe. Jest często używana w celu wzmocnienia działania preparatów przeciw słonecznych. Działa również stymulująco na mikrokrążenie skórne i rewitalizacjo na naskórek. Witamina E zmiękcza skórę i łagodzi stany zapalne i zaczerwienienia. Jest polecana dla skóry suchej i wrażliwej.